Co na sebe a s sebou na bylinky

Bylinkářská sezóna v plném proudu, pojďme si tedy připomenout osvědčené tipy sběračů, aby výlet na bylinky do volné krajiny byl co nejpříjemnější. V létě se sbírají často květy či celé kvetoucí natě. Na květy není ideální ani igelitka, ani plátěná taška. Vezměte si proutěný košík (dělají se i lehoučké), který umožňuje broučkům z květů se vrátit k nim domů – nebudou vám tedy hynout v místě, kde se chystáte bylinky připravit k sušení. Bylinky nejsou houby, tedy sbírejte je odděleně a na listy si klidně plátěnou (triko)tašku vezměte.

Nůžky na natě

Pokud jdu do přírody, kde to méně znám, stává se mi, že nakonec sbírám, co jsem ani původně nezamýšlel. Spousta bylinek je náchylná na trhání a jen nepatrné povytáhnutí může být pro ni fatální. Proto ostré nůžky berme vždy s sebou, postačí ty z kvalitních multifunkčních nožů.

Boty do přírody

Na delší výpravy jsou nejuniverzálnější kvalitní hladké kožené boty – třeba kanady. Můžete je naimpregnovat a nosit je v teple vyhrnuté nebo v mokré trávě uzavřené. Na kratší výpravy jsou ideální lehké boty, které vám umožní větší styk s povrchem – třeba barefooty. Vaši bylinkovou procházku si užijete každým krokem mnohem víc a zároveň bezpečně.

Kouzlo klobouku

Bylinky se sbírají obvykle za slunného dne, klidně od 10 do 16 hodin. Slunce pálí a hlava pak bolí. Mnozí proto sáhnou po skladné kšiltovce, ta však nechrání hlavu ze všech stran. Spálený krk nechcete. Existují sice kšiltovky s ochranou krku, na největší horko je však skvělý lehký slamák, který se nelepí na tělo. Levnější slamáky jsou ale jen směsí plastu a papíru, který by se vám mohl na dešti rozmočit. Na delší výpravy raději pořádný kožený – který můžete naimpregnovat i proti vodě. V každém případě se šňůrkou pod krk, neboť o tom, jak ho umí zavát vítr do křoví by vám Ježek s Voskovcem a Werichem mohli vyprávět. Vlastně zpívat 🙂

(V)hodné oblečení

Při sběru bylin na sluníčku se trochu zapotíte. Dýchací otvory v kůži se roztáhnou a v tu chvíli nepotřebujete mít na sobě přilepené plastové oblečení. O merinu se říká, že v teple chladí a v chladu hřeje. Některé lněné, konopné atp. oblečení to má stejně, záleží na kvalitě vlákna a jeho spletení. Preferuji barvy nelákavé pro hmyz a volnější střih, ve kterém se také volněji cítím.

Repelent

Někdo má sladkou krev, komáři ho berou útokem a tak se láduje vitamínem B. Pak tu jsou klíšťata a další potvůrky, které v přírodě jistě mají svoje místo… ale proč zrovna na těle sající moji krev? O důvodu jejich přemnožení (příčinou člověk) někdy příště. Existuje řada umělých repelentů, jejichž účinnost je prostě skvělá. Většinou si však vystačím s přírodním repelentem, který vyrábím doma. Je šetrnější k přírodě i ke mně. A na vícedenních výpravách to chtě nechtě jistí kouř z táboráku . A když už vás něco štípne, na svědění je tu netýkavka, o které (a dalších bylinkách) jsem složil poučnou minibásničku.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!

Zajímá vás, jaký přírodní repelent mi funguje? Kde kupuji impregnaci levně? Jak zjistím, kam se na jakou bylinku vypravit? Pro další tipy se přihlaste na mé ekoherní či bylinkové vzdělávací akce.

Tagy:

Toto je jen špička ledovce.

Pro detailní postup a doporučení z praxe se přihlaste na mé vzdělávací akce.

Přejete si podobné články najít přímo ve svém emailu?